Τα μεγαλύτερα χωριά της Μήλου είναι ο Αδάμαντας,ο Τριοβάσαλος,ο Πέρα Τριοβάσαλος, η Τρυπητή, οι Πλάκες, η Πλάκα, τα Πολλώνια και η Ζεφυρία. Ωστόσο, υπάρχουν και τα πιο μικρά ψαροχώρια όπως το Κλήμα που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε, τα Μανδράκια, ο Φυροπόταμος.

Αδάμαντας

Το όνομά του προέρχεται από το "διαμάντι". Βρίσκεται στον κόλπο του νησιού και όλα τα πλοία φθάνουν στο ασφαλές του λιμάνι. Ο Αδάμαντας είναι το "κέντρο" του νησιού της Μήλου, και είναι ζωτικής σημασίας διοτι απο εκεί μπορείς να πας παντού. Έχει καφετέριες και εστιατόρια, καταστήματα για αγορές, ξενοδοχεία, μπαρ και άλλες υπηρεσίες. Από το λιμάνι του Αδάμαντα αναχωρούν τα σκάφη που πραγματοποιούν θαλάσσιες εκδρομές. Επισκεφθείτε τις εκκλησίες της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Χαραλάμπους.

Πλάκα

Χτισμένη στο λόφο στην είσοδο του κόλπου, η Πλάκα είναι η πιο χαρακτηριστική πόλη του νησιού με στενά δρομάκια, σπίτια με κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, μερικά καταστήματα και εστιατόρια. Επισκεφθείτε το Κάστρο, από το οποίο μπορείτε να απολάυσετε την υπέροχη θέα του βόρειου και δυτικού μέρους του νησιού με αξέχαστα ηλιοβασιλέματα. Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πλάκα. Κοντά στην Πλάκα βρίσκονται οι Κατακόμβες και το αρχαίο θέατρο.

Πολλώνια

Μπροστά από το νησί της Κιμώλου, βορειοανατολικά του Αδάμαντα (10 χλμ.). Τα Πολλώνια είναι ένα ψαροχώρι χτισμένο γύρω από έναν κόλπο με αμμώδη παραλία. Εκεί μπορεί κανείς να βρεί όμορφα ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα. Τα Πολλώνια το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι πολύ της μόδας, είναι κοντά σε όλες τις παραλίες της βόρειας πλευράς του νησιού της Μήλου καθώς και στα κοντινά νησιά: Κίμωλος, Αγιος Γεώργιος, Πολύαιγος, και φυσικά, τα Γλαρονήσια, τα εντυπωσιακά μικρά νησιά που βγαίνουν από τη θάλασσα σχηματίζοντας εξάγωνο σχήμα. Θαλάσσιες εκδρομές αναχωρούν από τα Πολλώνια.

Κλίμα, Μανδράκια, Φουρκοβούνι

Μικρά ψαροχώρια, με παραδοσιακά καταφύγια για τα καϊκια (σύρματα). Αξίζει μια επίσκεψη για τα χαρακτηριστικά, το χρώμα και τον τύπο τους.